La aniversare

CUVÂNT DE SĂRBĂTOARE

1 Decembrie 2018

Nu se poate înţelege „Colegiul Naţional Grigore Moisil Urziceni" altfel decât legat de finalitatea sa - formarea. Astfel, „adevărul" şcolii se relevă doar când ea şi-a terminat misiunea, când individul deja format o părăseşte. Aceasta implică două tipuri de bagaje pe care fostul învăţăcel trebuie să le deţină: cel al informaţiei acumulate şi, poate mult mai important, cel al personalităţii. Fiecare şcoală îşi lasă amprenta asupra celui ce o va părăsi. Cei mai mulţi dintre cei ce părăsesc şcoala ajung la destinaţia pe care singuri şi-au propus-o.

  

 Călătoreşte de milenii pe ape linistite sau zbuciumate, vasul, fantomă al celor care iubesc cunoasterea, „corabia nebunilor”.  Fără odihnă şi fără duminici, zi şi noapte, pe vreme calmă sau furtună, în toate anotimpurile, corabia navighează având ca stea polară pasiunea şi dorinţa de victorie.

La cârmă exaltaţii – li se mai spune şi profesori – un fel de magicieni sau alchimişti, care cred în minuni, în absurd şi în imprevizibil. Şi adeseori au dreptate, mai ales când credinţa lor în reuşită ghidează inteligenţe şi priceperi.

Pe vas călătoresc nebunii – cei care fac gimnastica minţii în orice conditţi. Este o categorie de oameni sui-generis, pe care nici spectatorii, nici gazetarii, nici psihologii nu au transformat-o în vedete şi în biografii romanţate ca în sport sau cinematografie sau televiziune.